Reunió informativa sobre Diploma Dual 28/02/2019

Va conduir la reunió Carme Pratdesaba:  linkedin.com/in/carmepratdesaba
També hi va ser present l’Olga per contestar dubtes.

L’afluència de pares (i alumnes) va ser força elevada (pels estàndards habituals a què estem acostumats). Devíem ser unes 20 famílies.
La Carme va articular la presentació al voltant de tres preguntes:

1. Qui és Academica?

És l’empresa amb qui Creanova ha fet aliança per impulsar aquest diploma dual. És una empresa nord-americana amb seu a Miami: https://www.academica.school


Es tracta de la principal institució educativa de col·legis “charter” (concertats) dels EUA, on tenen unes 180 escoles amb uns 100.000 alumnes en total. Per tant, d’una banda el seu punt fort és l’escola presencial.
L’altra punt fort és l’escola virtual. Als EUA, per llei, a la majoria d’Estats és obligatori que al llarg de la High School (3r ESO-2n batx) es faci com a mínim una assignatura en línia perquè els alumnes es vagin acostumant a aquesta manera de treballar. Això no vol dir que cada escola desenvolupi els seus continguts en línia de forma individual, sinó que hi ha institucions que se n’encarreguen i ho ofereixen a totes les escoles. Academica és una d’aquestes institucions.
Per tant, va arribar un moment en què es van adonar que entre el puntal de l’escola presencial i el de l’escola virtual, oferir el diploma dual a alumnes estrangers era un pas lògic i per al qual comptaven amb tots els recursos necessaris. I així és com va néixer aquest sistema de convalidacions (sota el paraigües de l’Estat de Florida).
Fa 10 anys van fer la primera prova pilot precisament a Espanya, als escolapis de Soria, amb 7 alumnes.
En l’actualitat, són més de 10.000 alumnes fent el diploma dual a tot el món.A Catalunya hi ha 113 escoles adherides al programa d’Academica (450 a tot l’Estat espanyol).

2. Què és i què ens aporta el diploma dual?

D’una banda, la doble titulació de l’ESO+batx espanyol i el títol de High School nord-americà.De l’altra, immersió lingüística, tecnològica i personal.
La immersió lingüística és evident perquè es fa tot en anglès, tant escrit com oral. La tecnològica també, perquè és tot virtual. I la personal potser a CN ja la portem una mica de fàbrica, ja que fa referència principalment a la responsabilitat, autonomia i maduresa que adquireix l’alumne al llarg del procés (gestió del temps, capacitat d’adaptació, flexibilitat…).


3. Com funciona?

El sistema americà creu que, si un alumne pot demostrar que ja ha fet una assignatura, no cal repetir-la. Això suposa que (aportant la documentació corresponent) se’ls convalidi el 75% dels 24 crèdits de tota la High School.

El que no es convalida són les assignatures exclusives del CV americà, que suposen un 25% (6 crèdits), que es divideixen en: 4 assignatures obligatòries: English x 2 (dos nivells) + US History + US Government & Economics / 2 assignatures optatives, tot i que en realitat una és imposada per Academica: Life Management Skills -> Creuen que és una assignatura molt interessant que han de fer tots els estudiants nord-americans i que els prepara per quan marxen a la universitat (sovint molt lluny de casa). Per exemple, se’ls explica com obrir un compte bancari, les diferències entre una targeta de crèdit i dèbit, com interpretar un contracte de lloguer, economia domèstica, nutrició… I també se’ls plantegen dilemes que han de resoldre, per exemple, què faries si veus una situació de bullying o si la teva companya d’habitació té un desordre alimentari. -> L’altra assignatura optativa la poden escollir d’entre un ventall de 6-7 que va canviant. Alguns exemples: Criminology, Psychology, Digital Photography, Concepts of Engineering & Technology, English…


Fan llegir i escriure molt. Per al sistema americà, saber raonar i expressar l’opinió pròpia és fonamental (critical thinking).


És un sistema en què no hi ha exàmens, sinó que tot funciona a base de tasques que han d’anar lliurant, participació en life sessions… Per exemple, participar en una life sessión i donar una opinió raonada, puja nota.
El suspens és una idea bastant estranya per a ells, ja que l’interès del tutor és que l’alumne se’n surti i li donarà totes les oportunitats no només per sortir-se’n, sinó també per millorar.

El diploma dual es pot iniciar a 3r ESO, 4t EsO o 1r batxillerat, però l’opció ideal i que aconsellen (per tal de distribuir la càrrega lectiva) és fer-ho a 3r ESO, per tant, 4 anys de programa on els crèdits quedarien distribuïts així (la seva proposta):
3r ESO -> English i Life Management Skills / 4t ESO -> English i US History / 1r batx -> US Government / 2n batx -> optativa


L’alumne només necessita un ordinador, auriculars i micròfon per treballar.Compta amb dues eines: una de comunicació entre l’alumne i el tutor, i una altra on hi ha els continguts i les activitats.


Com a conseqüència de la diferència horària, el tutor està a la seva disposició per resoldre dubtes cada dia entre 16.30 i 22 h.
Suposa una càrrega setmanal d’entre 3 i 5 hores en horari extraescolar, tot i que CN també oferirà un espai tutoritzat perquè se sentin més acompanyats.Al principi, acostumen a ser 5 hores i després es regula i són unes 3 hores.

Hi ha un seguiment constant per part del tutor, tant directament amb l’alumne com també amb els pares i la persona d’enllaç a CN (que serà l’Olga).L’avaluació és continuada.


Per obtenir el títol de High School, Academica sol·licitarà les notes oficials de l’alumne a CN (per convalidar el 75% d’assignatures). És un requisit imprescindible que s’hagi superat el 100% de totes les assignatures i teniruna nota mitjana de 6.


Qüestions administratives

Es van entregar la taula de preus.

A partir de la setmana vinent s’obriran les inscripcions i estaran obertes fins al 31/05.

Al juliol cal pagar la matrícula. Al setembre es fa una prova d’accés, que és bàsicament una prova d’anglès amb 70 preguntes de multiple choice. A part d’assegurar-se que el nivell d’anglès sigui suficient, això també els permet saber en quin nivell d’anglès col·locar-los (assignatura): English I i II tenen mòduls a part per ajudar-los amb qüestions gramaticals i de vocabulari. English III i IV són més potents (redacció a tope, critical thinking…).

El nivell per poder accedir seria l’equivalent a un PET (A2-B1). En principi, no hauria de ser un problema.Si s’ha pagat matrícula i no se supera la prova, retornen diners.


Torn de preguntes

1. Si un alumne comença a 4t ESO i marxa a fer el batxillerat a un altre centre, què passa? Es poden inscriure per lliure (el preu és més alt, veure part marcada en groc de la taula)

2. Quina és la diferència entre el nivell d’anglès en començar i al final? Quina és l’evolució?Si per exemple comencen amb un PET, els que menys acaben amb un Advanced.

3. Les reunions, sessions participatives, etc. són a hores fixes?És un sistema molt estructurat però també flexible. Sempre es proposa un ventall d’hores perquè l’alumne esculli i, si sorgeix un imprevist, només cal que avisi per reprogramar-ho.

4. El curs acadèmic coincideix amb el nostre?Normalment, és de setembre a finals de maig.Excepte el primer any, que es comença a principis d’octubre perquè al setembre hi ha les proves d’accés.

5. El títol de High School afavoreix l’accés a la universitat nord-americana?L’accés a la universitat als EUA es regeix principalment per un sistema de mèrits, és a dir, el CV de cada alumne: si un alumne es vol dedicar als esports, per exemple, es valora que hagi fet activitat esportiva.Cada universitat té els seus criteris.Al tenir el títol de High School i ser alumnes estrangers, entrem pel cupo internacional. Per tant, un alumne que té batx espanyol i dels EUA els crida l’atenció (és un mèrit) i això, sumat a unes bones notes, pot ser decisiu.
A més, hi ha el SAT (que seria com la nostra selectivitat).  

Es va distribuir un dossier molt exhaustiu que suposo que l’escola pot facilitar a tothom qui ho demani.